Sidoma
Mükemmellik Yolculuğundaki Rehberiniz
Kalite Bakışının Evrimleşmesi, Katılım Bankalarında Yeni Dönem Kalite Faaliyetleri
Türkiye genelindeki kalite yaklaşımı gibi Katılım Bankalarında da ”Kalitecilik”, belge alınması aşamalarında olması gereken bir yapılanmayı, yani temel adımları içeren yönetim sistemleri standardı uyarınca genel bir yapı kurulması, üst yönetim desteği oranında ve sürecinde faaliyetlerde bulunulmasını ifade etmektedir.
Tabii kalite kültürünün ülkemizde hak ettiği yeri tam bulamaması ve firmaların kaliteye bakış açısının sadece “belge alınması” ile sınırlı kalması gerçeği, katılım bankacılığına da sirayet etmiş durumda. Bu sebeple, katılım bankalarında kalite servisleri, yeni yönetim ve liderlerin bakış açısına göre vizyon, misyon ve de “isimlerini” (!) değiştirmek zorunda kalmaktadır.
Yıllar önce ürünlerin son kontrolü olarak nitelendirilen kalite, artık günümüzde firmalar için “Mükemmel hizmet ve kurumsallık“ kavramlarının anahtarı olarak görülüyor.
Mükemmellik kavramını kendisi için, minimum müşteri şikâyeti, maksimum kar, sektörde birincilik gibi netleştiren firmalar, bu hedefe ulaşmak için de değişen iş hayatına uyum sağlayan kalite yönetim prensiplerini harfiyen uygulamaya çalışıyor.
“İki günü aynı olan zarardadır” Hadisi Şerifini bireysellikten çıkarıp, kurumsallaştırırsak; İki günü aynı olan firma zarardadır, rakiplerinin gerisinde kalmıştır diyebiliriz. Yani firmanız teknolojiyi, çağı velhasıl gelişmeleri takip etmiyorsa, edenlerin gerisinde kalacaktır.
Peki kalite yönetimi ile mükemmelliğe nasıl ulaşılabilir? Özellikle katılım bankacılığında temelleri atılan, devam eden ama değişen kalite kavramlarına uyum sağlayamayan, sürekliliğini devam ettiremeyen kalite servisleri artık kabuk değiştirmelidir.
Üst yönetimlerin “kişisel” kararları neticesinde bazen müdürlük seviyesine çıkarılan bazen farklı müdürlükler altında bölüm, servis olarak yer alan, sıklıkla isim değiştiren ve ne görev yaptığı bir türlü anlaşılamayan ”Kalite” yapıları, olması gereken yere, üst yönetimin en dibine yerleştirilmelidir.
Daha önceden kalite prensipleri içinde olan veya kalitenin içinden doğan kurumsallaşma, süreç geliştirme, iç denetim (Teftiş, iç kontrol), eğitim, risk analizleri, proje yönetimi gibi konular artık kendilerine has farklı birimler olmalıdır.
Kalite organizasyonları ise bankada bir kalite yaklaşımının oluşturulması, özellikle üst yönetime ve genelde tüm kuruma bu bakışın kazandırılması, sürekliliğinin sağlanması ve yeni konuların gündeme gelmesi ile ilgilenmelidirler.
Her bir birimin kendi özel görevi ile ilgilendiği firmalarda kalite, kuruma genel bakışı ve sistematiği ile üst yönetime yön gösteren bir konumda olmalıdır. Yani yönetimlerin karar almasında yardımcı, alınan kararların kurum içindeki yansımalarını da üst yönetime aksettiren bir iletişim içinde olmalıdır.
Tabii değişen kalite yapılanmalarında, kalitecilerin de en başta değişmesi, gelişmesi beklenmektedir.Bir bilgi teknolojileri personeli gibi teknolojiyi takip etmeli, eğitimci gibi eğitimler almalı, vermeli, İnsan Kaynakları personeli gibi iç müşteri anketlerini yorumlayabilmeli, bir proje yöneticisi gibi süreç geliştirme projelerinde liderlik yapabilmelidir.
Tabii adı konulan bu kapsamların dışında da her tür değişiklik kalitecinin görev alanında olmalıdır.
Hakan Özel
Sidoma Tasarım - Yönetim Sistemleri Danışmanı
